Zadnji petek v mesecu aprilu (letos, petek, 28. 4. 2023) praznujemo vseevropski dan travniških sadovnjakov. Z obeleževanjem tega dne poudarjamo pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst ter širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v evropskem prostoru.

Pomemben dan za travniške sadovnjake bomo obeležili tudi v Naravnem parku Haloze – Čerinovo s praktičnim prikazom zasaditve dreves v našem ekološkem ekstenzivnem travniškem sadovnjaku in s predstavitvijo pomena ohranjanja travniških sadovnjakov za boljšo biodiverziteto in celotno družbo.

Trdobojci 34b, 2285 Zg. Leskovec
petek, 28. april 2023
od 10. ure naprej

Program

10.00 – 11. 00

Sprejem udeležencev ter predstavitev ekosistemskih storitev v parku s poudarkom na mladih visokodebelnih sadovnjakih

11.00 – 14.00

Sajenje visokodebelnih dreves v ekološkem ekstenzivnem travniškem sadovnjaku in sprehod po naravnem parku s predstavitvijo parka

14.00 – 15.00

Pogostitev in zaključek akcije


Obvezna je predhodna najava udeležbe zaradi ustrezne organizacije izvedbe. Prosimo, da se na dan travniških sadovnjakov prijavite na povezavi tukaj.

Odzive o lanskem dnevu travniških sadovnjakov na spletnem portalu orchardseverywhere lahko najdete tukaj, med travniškimi sadovnjaki iz vse Evrope, boste našli tudi odziv Sonje Golc o dnevu travniških sadovnjakov v Naravnem parku Haloze-Čerinovo. Sonja je lani tudi aktivno sodelovala na mednarodni konferenci ob vseevropskem dnevu travniških sadovnjakov.

Splošno vseevropsko vabilo: Evropa praznuje biotsko raznovrstnost