Divji origano iz Naravnega parka Haloze - Čerinovo, raste prosto na pašnikih in visokodebelnih sadovnjakih, predvsem na sončnih, suhih strmih travnikih. Pašne živali origana ne popasejo, ko je v fazi rasti. Skrbno ga periodično glede na vremenske razmere pobiramo/režemo ročno na višini 5 do 10 cm v času cvetenja od julija do septembra. Vežemo ga v snope in naravno sušimo s pomočjo sonca v temnem prostoru v skladiščnem kontejnerju.

Snope preprosto zdrobimo in skozi cedila sortiramo v dve različni granulaciji. Tako dobimo začimbo divji origano, ki spada v neobvezno EU shemo kakovosti Gorski proizvod

Poznamo več vrst origana. Ta divji origano je zrastel samostojno po odpravljanjem zaraščanju površin in raste prosto v naravi na pašnih površinah in visokodebelnih sadovnjakih. Njegove značilnosti so, da ni preveč intenziven po vonju in ta začimba ne bo prevladala nad vašo jedjo v kateri ga boste uporabili. 

Origano se prilega z artičokami, bučami in bučkami, cvetačo, čebulo, divjačino, fižolom, gobami, jagnjetino, jajci, jajčevci, korenjem, krompirjem, mlado koruzo, perutnino, ribami in morskimi sadeži ter različnimi siri.

Origano je začimba, ki spodbuja prebavo, kot antioksidant pa preprečuje oksidacijo maščob. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin A, B6, C, E, K, železo, magnezij, kalcij in kalij.

S ščepcem origana v jedi vnesete nekaj za telo koristnih snovi. Zato origano tudi poznamo kot dobro misel.

Promocijski letak je tukaj (*.sway)

Naročila in rezervacije za divji origano iz Naravnega parka Haloze - Čerinovo klikni tukaj





Divji origano na pašniku Naravni park Haloze - Čerinovo
Divji origano iz pašnika v Naravnem parku Haloze - Čerinovo